Rukan kauneimmat hiihtoreitit

Lomaviikko mennä hujahti nopeasti. Viikko oli todella rentouttava, tällä kertaa itselläni aikaa kului enemmän hiihtoladulla kuin rinteessä, kilometrejä kertyikin mukavasti kauniissa maisemissa. Laitan teille tähän postaukseen kuvia ja vähän infoa muutamista hiihtämistämme reiteistä. Valtavaaran hiihtoreitti vei ihan täysin sydämeni, niin upea reitti, suosittelen sitä ihan kaikille hiihdosta innostuneille.

Valtavaara

Meidän lomaviikon viimeinen hiihtoretki huipentui Valtavaaran lumisiin maisemiin. Valtavaara on Pohjois-Pohjanmaan korkein kohta, sen korkeus on 492m. Se on mielestäni Rukan kaunein hiihtoreitti, ihan kuin olisi hiihtänyt talvisessa satumaassa. Alue sijaitsee valtaosaltaan muuta Kuusamoa korkeammalla, joten alueella on paljon erilaisia luontotyyppejä. Suojelualueelta löytyy paljaita kallioita, kuusimetsiä sekä soisia painanteita. 

Matkan varrelta löytyy kota, puuvaja ja wc, sekä Valtavaaran laella on entinen palovartijan tupa, joka on nykyään käytössä päivätupana retkeilijöille. Osa Valtavaaran reitistä kuuluu Karhunkierrokseen. mieltä jäikin kutkuttelemaan keväinen tai syksyinen vaellus alueella. Kiikarit pitäisi muistaa pakata mukaan, sillä Valtavaaran alue tunnetaan erityisesti linnuistaan. Nauttikaahan maisemista, siellä sielu ja silmä lepäsi.
Pyhävaara

Lumipyry iski vasten kasvoja, kun lähdimme hiihtelemään Talvijärveltä kohti Pyhävaaraa. Uurastus palkittiin, kun pääsimme metsän siimekseen tuulelta suojaan. Jossakin vaiheessa lumipyry loppui ja saimme hiihtää upeiden lumesta notkuvien puiden keskellä.

Pyhävaaran huipulta löytyy näköalapaikka, kota, puuvaja ja wc. Pyhän Jyssäyksen lumikenkäreittiä pääsee myös Pyhävaaran huipulle. Kun huipulta laskettelee alas ja hiihtää Vuosselin reittiä kohti, vastaan tulee Korpikahvila, mistä löytyy viihtyisän kahvilan lisäksi kota ja makkaranpaistopaikka. Siitä mutkittelimme takaisin kohti Talvijärveä, tämä reitti taisikin olla pisin lenkkimme loman aikana.Vuosselin reitillä riitti vilskettä, se on suosittu reitti lapsiperheiden keskuudessa. Ruuhka-aikana Vuosellin reitiltä ei haluamaani luonnonrauhaa löytynyt. Matkan varrelta löytyy Kahvila Lammintupa, jonka yhteydessä on poro- ja vetokoiratarhat, mahdollisuus on siis poro- ja/tai huskyajeluun. Luin jostakin, että se olisi Rukan suosituin käyntikohde. Vuosselin reitin varrella on myös Korpikahvila ja Uuttusuon maja, mukavia hengähdyspaikkoja löytyy siis monta.

Alimmainen kuva on meidän ensimmäisen päivän hiihtolenkiltä, kiersimme Konttaisen lenkin. Siellä oli rauhallista, ja vaikka reitti ei maisemiltaan vedä vertoja Valta- ja Pyhävaaralle, niin mukava reitti sekin on. Jos nauttii tasaisemmasta maastosta, niin suosittelen Konttaisen latuja. Kelohongissa parveilevat kuukkelit kruunasivat tämän hiihtolenkin, tämä kuvaaja nautti niin näkemästään, että unohti kuvata tapahtuman. ;)
Tervetuloa seuraamaan Lumikallio-blogia Instagramissa ja Facebookissa.

8 kommenttia

 1. Oi mikä valtaisa määrä lunta. Ihanan tunnelmallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luminen maisema on vain niin kaunis. Kiva kun piipahdit. <3

   Poista
 2. Noissa maisemissa kyllä kelpasi hiihdellä. :) Oikein mukavaa viikkoa myös sinne. <3

  VastaaPoista
 3. Lumi kyllä tekee tunnelman. Ja voi tuota pentukoiruutta, miten söpö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, olin ihan fiiliksissä tuosta maisemasta. Siellä sattui olla pentuja, on ne niin söpöjä. :) Kiva kun käväisit Heli. <3

   Poista
 4. Hauska nähdä nuo Valtavaaran maisemat lumisina. Kävimme viime kesäkuussa patikoimassa siellä: https://johannasuomela.com/2016/11/07/valtavaaran-huiputus/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua kiinnostaa myös patikointi alueella, syksykin voisi olla ihana aika. Pitääpä käydä kurkkaamassa sun postaus aiheesta. :) Mukavaa kun käväisit täällä. <3

   Poista
  2. Mua kiinnostaa myös patikointi alueella, syksykin voisi olla ihana aika. Pitääpä käydä kurkkaamassa sun postaus aiheesta. :) Mukavaa kun käväisit täällä. <3

   Poista