Jokainen joka on kiinnostunut terveellisestä ruokavaliosta on taatusti tietoinen myös siitä, että
erityisesti valkoinen sokeri ei ole hyväksi. Sokerin vaaroista tulee tietoa nyt joka tuutista, niin
en niistä sen enempää kirjoita. Tartuin tammikuulla sokerittomuus haasteeseen ja laitan
tässä teille muutamia vinkkejä mitkä auttoivat yli pahimman makeanhimon. Olen tosin
vältellyt sokeria jo pidemmän aikaa, mutta noin pitkää aikaa en ole ollut ihan kokonaan
ilman. Tammikuu meni hyvin sokerittomana ja siinä kyllä huomasi sen, että miten
paljon sitä saa huomaamattaan, jos ei asiaan kiinnitä erityistä huomiota.
En noudata orjallisesti mitään tiettyä ruokavaliota, vältämällä sokeria ja valkoista vehnää,
syömällä monipuolisesti (paljon kasviksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä) pääsee mielestäni
pitkälle. Yritän syödä mahdollisimman puhtaasti, käytämme paljon luomua ja kotimaista.
Mitä puhtaammin syö, sitä enemmän alkaa arvostamaan aitoja makuja, eikä halua
enää lautaselleen teennäisiä väri- ja lisäaineita. Jos joskus siltä tuntuu, niin herkuttelen,
kahvihetket ystävien kanssa ja viikonlopun herkutteluhetket ovat tärkeitä juttuja ja
tuntuvat sitäkin kivemmalta, kun ne eivät kuulu jokapäiväiseen arkeen.
Alla muutamia tärkeimpiä pieniä asioita, jotka auttoivat minua vähentämään sokeria.
1. Naposteltavat /taatelit, cashewpähkinät, saksanpähkinät, mantelit
Jos näistä pitäisi valita ykkönen, se olisi tuore taateli. Pari taatelia vie makeanhimon
mennessään. Pähkinät ja manteli ovat myös hyviä verensokerin tasaajia, yllä olevat
ovat suosikkejani (parhaita ovat Punnitse ja säästä luomu)
2. Mausteet/aito kaneli (ceyloninkaneli), vaniljajauhe, lakritsijuurijauhe
Ceyloninkanelissa ei ole haitallista kumariinia juuri lainkaan, se on parempi ja huomattavasti
maistuvampi valinta tavalliselle kanelille. Siitä saa makua smoothiet, aamupuuro ym.
Vaniljajauhe on aromikasta Bourbon-vaniljaa, sitä riittää pieni määrä antamaan makua esim.
sokerittomiin leivonnaisiin. Lakritsijuurijauhe on uusin löytöni, se on voimakkaan makuinen ja
pieni ripaus antaa paljon makua esim. luonnonjogurttiin. Jos oikein kova karkinhimo iskee,
niin lakritsijuurijauhetta voi laittaa sormenpäällä kielelle..toimii (testattu useampaan kertaan). :D
3. Makeuttajat/agavesiirappi, hunaja
Agavesiirappi nostaa verensokerin tasaisesti ja pitää sen tasaisena pitkään. Hunajaan
verrattuna agavesiirapin GI on huomattavsti matalampi, (hunaja noin 55, agavesiirappi
noin 11-19). Pelkkä GI-lukema ei tietenkään riitä kuvaamaan ruoan terveellisyyttä kovin
hyvin. Tässäkin asiassa maalaisjärjen käyttö on sallittua, esim. ruisleivässä on korkeampi
GI kuin valkoisessa sokerissa. Käytän agavesiirappia monipuolisesti ruoanlaitossa ja
leivonnassa. Hunaja on myös parempi vaihtoehto, kohtuullisesti käytettynä, kuin sokeri.
Käytän hunajaa makeuttajana mm. leivonnaisiin ja teehen, suosin kotimaista luomu hunajaa.
Toivottavsti näistä on apua kaikille niille, jotka haluavat vähentää tai päästä kokonaan
eroon sokerista. Laitan teille vielä linkit blogin postauksiin, mistä saattaa olla
huomattavaa apua makeanhimon taltuttamisessa. :)
Ei kommentteja