Hyvää läheltä


Sain testiin Farmari yhteistyön merkeissä tämän alueen lähiruokaa muutamilta yrityksiltä. Lähiruoka on meillä ruokaostoksilla se ykkösvalinta, onneksi tällä alueella onkin paljon ruoan alkutuottajia ja melkoisen monipuolinen valikoima tuotteita.

Alavuden Öljypuristamon kylmäpuristetut rypsiöljyt ovat olleet meillä käytössä nyt jonkin aikaa, omaksi suosikiksi on valikoitunut sitruunalla maustettu rypsiöljy. Se toimii erinomaisesti raikkaana salaatinkastikkeena ja lisään sitä myös hiukan smoothien sekaan, näin tulee helposti nautittua hyviä rasvoja. Öljy on hyvä omega kolmosen ja E-vitamiinin lähde.

Chilillä ja valkosipulilla maustettuja öljyjä testasimme lihamarinadiin ja kasvisvuokaan, niillä saa helposti maukkuutta ruokiin. Basilikalla maustettu öljy sopii hyvin esim. salaatinkastikkeeksi sellaisenaan. Alavuden Öljypuristamon maustamattomissakin öljyissä on raikas ja pehmeä maku.

Juustoportti antoi testattavaksi eri makuja AB-jogurttien sarjasta. Ihanat täyteläiset jogurtit sisältävät asidofilus- ja bifido-hapatteita, jotka tekevät hyvää suoliston terveydelle. Tiesitkö, että Juustoportti yhdisti ensimmäisenä Suomessa asidofilus- ja bifido-hapatteet? Erittäin hyvänä asiana pidän myös sitä, että näissä jogurteissa on vähennetty sokerin määrää kolmannes.

Suosin smoothieissa maustamatonta jogurttia ja Juustoportin maustamaton täysjogurtti (laktoositon) on täydellinen esimerkiksi vihersmoothieen. Vaikea sanoa mikä AB-jogurttien mauista on suosikki, jogurtit katosivat niin äkkiä parempiin suihin, että sillä perusteella makuvalinnoissa on onnistuttu hyvin. :)

Farmari-vihersmoothie

(laktoositon)

2 dl Juustoportin laktoositonta täysjogurttia
1 rkl Alavuden Öljypuristamon sitruunaista rypsiöljyä
persiljaa maun mukaan
1 kiivi
banaanin puolikas
2 tl inkivääriä (raastettuna)

Tästä smoothiesta saa virtaa Farmari-päivään. :)




Kaffiinon paahtimon Guatemala kahvista tuli kertaheitolla suosikkini, kahvia kuvaillaan sanoilla kermaisen suklainen. Jo tuoksusta tiesi, että tämä kahvi maistuu hyvältä! Kermaisen suklainen makukahvi ei välttämättä vaadi yhtään mitään lisuketta, mutta kupposen kanssa maistui hyvältä Pirjon Pakarin gluteeniton tumma jälkiuunileipä. Täysjyvätattarijauhoista tehty leipä maistui ihan ruisleivälle. Itse en ole kova syömään leipää, mutta juuri tuollainen tumma, paahdettu jälkiuunileipä maistuu kahvin tai keiton kanssa loistavasti, eikä leipä vaadi kuin hiukan rasvaa kaverikseen. Pirjon Pakarilla löytyy gluteenittomia tuotteita monipuolinen valikoima ja niitä voi nyt helposti tilata myös nettikaupasta.

Kaffiinon paahtimon kahvipussin etikettiin voi vapaasti valita toivomansa kuvan tai tervehdyksen. Kaikki erikoiskahvit paahdetaan pienissä erissä useita rinnakkaisia paahtomenetelmiä hyödyntäen, mikä takaa korkealaatuisen ja tasaisen paahdon jokaiselle kahvilaadulle. Plussat yritykselle myös eettisiin arvoihin panostamisesta. Valikoimasta löytyy jäljitettävyysprojektin kahveja, näin voi selvittää kahvin laatuun sekä tilojen työolosuhteisiin liittyviä seikkoja.



Laihian Mallaksen Tuoppi kotikalja (gluteeniton) oli meillä miesten heiniä, kehuja sai maku ja se, että tuote on valmista nautittavaksi. Sopii hyvin mm. ruoka-, sauna- ja hellejuomaksi. Saaristolaisleipä on meillä vielä testaamatta, mutta kovin paljon helpommaksi ei leivän teko voi enää mennä. Tumma mallaslimppu mielletään yleensä vaikeaksi tehdä, mutta tässä saaristolaisleipäpaketissa on valmiina jauhoseos, kuivahiiva ja pahvivuoka. Tarvitsee lisätä vain vesi ja leipä on valmista paistettavaksi. Tämä menee testaukseen viimeistään juhannuksen aikana.

Riihipihatto antoi maisteltavaksi Kasvuriihen Aito Härkä häränlihaa (95% häränlihaa), se sopii mainiosti esim. keittoihin ja kastikkeisiin. Kaikki lihaan liittyvä ruoanlaitto on meillä paremmin hallussa miehellä ja suunnitelmissa hänellä onkin tehdä tästä keitto. Riihipatto karjatila sijaitsee Orismalassa Isossakyrössä, siellä lehmät elävät pihatossa, joten niillä on vapaa pääsy ulos laitumelle ympäri vuoden.

Kiitokset kaikille yrityksille näistä herkuista, nähdään Farmarissa!

Farmarin lähiruoka-osastolta löydät (14.-17.6.2017) edellä mainittujen yritysten lisäksi:

Hautamäki Highland
Vatajanrannan Vuohitila
Mehukas
Leila´s Hyvät Maut
Lillbackan leipomo
Annin Marjatarha
Kivimäen maatila
Juvenes-Yhtiöt
Kauhajoen laatuleipurit

*Yhteistyössä



6 kommenttia

  1. Tuota sitruunaista öljyä on joku muukin kehuskellut, antaa kuulemma tosi kivan pirteän maun salaattiinkin.
    Kivoja tuotteita olet päässyt testailemaan!
    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on todella raikas ja hyvä, nämä rypsiöljyt on muutenkin hyvän makuisia, kun joissakin rypsiöljyissä on vähän kitkerä maku. :) Tämä oli kyllä mieluinen testaus. <3 Ihanaa viikonloppua sinne myös! :)

      Poista
  2. enpä ole koskaan ajatellut lisätä rypsiöljyä smootihen! Kahvi kuulostaa kokeilemisen arvoiselta!
    Mukavaa farmarointia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhuen en minäkään ennen näitä rypsiöljyjä, rypsiöljyissä kun on monesti aika voimakas maku. Mutta suosittelen testaamaan, maistuu oikein raikkaalta smoothiessakin. :) Kahvi on ihanaa! <3 Kiitos ja kivaa viikonloppua sinne. :)

      Poista
  3. Enpä ole edes tajunnut, että rypsiöljyä löytyy noin monella eri mausteella 😊 Basilikalla maustettu öljy on käytössä ja hupenee hurjaa vauhtia, mutta näin grillikaudella houkuttaa varsinkin tuo chilillä maustettu. Täytyykin etsiskellä löytyykö "meidän" kaupasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä makuja löytyy kyllä näistä öljyistä, voin lämpimästi suositella tuota chiliäkin, antoi kivasti lihalle mietoa tulisuutta. :) Toivotaan, että löytyy teidänkin kaupasta.:) Aurinkoa päivään! <3

      Poista